Ilkivalta - ilmoita siitä

Sivustokartta

Jokaisella asukkaalla on oltava oikeus nukkua yönsä rauhassa. Tätä ikivanhaa oikeutta, yö- ja asumisrauhaa, kenkään ei koskaan loukatko!

Asukas, tai asukkaat saattavat joskus pitää meteliä, esim. öisin, tai sen jälkeen kun talossa on järjestyssäännöillä merkitty hiljaisuus. Kun taloon on järjestysmääräyksissä mainittu hiljaisuus, sitä tulee kunnioittaa, eikä mitään ylimääräistä meteliä tule aiheuttaa. Samoin mm. tv-katselussa ääntä voi asettaa silloin pienemmälle. Myöskään pyykinpesun aika ei ole yöllä.

Varsinkin juhlapyhien ja myös mm. pitkien viikonloppujen yhteydessä asumiselle aiheutetuilla häiriöillä on selvästi todettu olevan taipumuksia korostua. Ne pistävät joskus naapurisovun kovallekin koetukselle. Mutta häiriöitä ei tarvitse sietää! Koska taloissa on järjestyssäännöt juuri sitä varten, että kaikille asukkaille taataan säännöillä riittävä asumis-, ja nimenomaan nukkumisrauha. On muistettava, että paikkakunnalla ja myös asunnoissa on huomattavan paljon keskeytymätöntä vuorotyötä tekeviä ihmisiä, joille yöllä aiheutettu meteli luokitellaan pääsääntöisesti törkeäksi ja häiritseväksi asumiseksi. Myös pienet lapset kärsivät yöllisestä metelistä.

Jos tunnet hyvin naapurisi, paras ja nopein keino on käydä paikan päällä huomauttamassa asukasta, ja pyytää kohteliaasti että "hän pitäisi hieman pienempää ääntä". Mutta älä rupea riitelemään - sillä ei yleensä voiteta mitään! Jos et tiedä kuka naapurissasi asuu, vähintä mitä tulee tehdä on se, että kirjaat ylös ajankohdan ja sen asunnon, mistä meteli tulee. Huomattakoon, että myös naapurisi vieraat, jos he metelöivät esim. naapurisi ikkunan alla, ovat pääosin naapurisi vastuulla aiheuttamistaan häiriöistä. Yleensähän aina vieraidenkin aiheuttamille häiriölle on aina jokin syy tai syysuhde myös talon asukkailla. Tuskin kukaan tulee aiheuttamaan häiriötä tuntemattoman ihmisen ikkunan alle tai ulko-ovelle?

Miten toimit jos Sinulla on synttärit vapun aattona?

Joskus järjestyssäännöistä voidaan toki joustaakin, mutta vain yhteistyöllä ja yhteisesti hyväksytyin säännöin. Jos Sinulla sattuu olemaan synttärit tai tupaantuliaiset tms. juhla vaikkapa vapun aattona niin ole ystävällinen ja kirjoita ja jaa talon muille asukkaille henkilökohtaisesti tai heidän postilaatikoihinsa pieni ja kohtelias ilmoitus, jossa selostat asian ja syyn sekä pahoittelet jos sattuu syntymään hieman ylimääräistä melua. Tuolloin on myös syytä kertoa kuinka pitkään juhlasi enimmillään kestävät. Kenellekään ei anneta koskaan yli yön juhlimiselle lupaa ja ehdoton takaraja on aina klo 24! Viikolla tällaiseen ei yleensä anneta lupaa ollenkaan, ainoastaan juhlapyhien aattoina, tai viikonloppuisin!

Ilmoita aina aiheutetusta häiriöstä Kaskihovi Oy:n toimistoon!

Mutta huomaa, että ilmoitukseen ei riitä puhelinsoitto, eikä myöskään tekstiviesti. Tällainen ilmoitus tulee tehdä joko kirjallisena esim. sähköpostilla (yhteystiedot sivun alalaidassa), ja siitä on ilmettävä itse asian ohella sen henkilön nimi, joka ilmoituksen tekee! Sähköpostilla ilmoitettuna nimen kirjoittaminen lähetykseen vastaa allekirjoitusta.

Nimettömiä ilmiantoja, tai yleisiä "heittoja", juoruja jms. emme noteeraa!

Entä jos häiriköinti jatkuu?

Yleensä törkeäksi luokitellusta ja yleistä häiriötä aiheuttavasta asumisesta annetaan yksi kirjallinen varoitus. Siinä selitetään toimenpiteet, ja myöskin seuraukset, mihin vastaavan toistuminen voi johtaa. Jos asukas ei usko tällaista varoitusta, vaan jatkaa häiritsevää asumistaan, yleisseuraamus on että vuokranantaja ryhtyy toimenpiteisiin huoneenvuokrasopimuksen purkamiseksi.

Kirjallinen varoitus on aina vakava, ja siihen pitää suhtautua myös vakavasti.

Lopuksi

Ottamalla aina huomioon naapurisi ja asuintoverisi - parannat aina asumisesi laatua ja asuinmukavuutta!

Webbiriihi