Asuntojen ilmanvaihto

Sivustokartta

Yleistä

Kaikki 1980-luvulla tai sen jälkeen tuotetut asunnot on varustettu ilmanvaihtokoneilla. Osassa asuntoja on sekä poisto- että tuloilmalle omat ilmanvaihtokanavat sekä -venttiilit. Nykyaikainen rakennus on tehty tiiviiksi ja varustettu mahdollisimman tiiviillä höyrysululla, jolloin asuntojen ilmaa ei voida vaihtaa, ellei siihen käytetä avuksi koneellista järjestelmää.

Ilmanvaihdon yksi päätarkoitus on saada asuntojen huoneilma terveelliseksi sekä sellaiseksi, että asunnoissa huoneilman haitalliset elementit, kuten esim. hiilidioksidipitoisuus, saadaan pysymään sellaisella tasolla, että asunnossa on miellyttävä asua ja oleskella. Samoin mm. liiallista kosteutta tms. poistetaan pääosin ilmanvaihdolla.
Jos huoneilma ei vaihdu ollenkaan se muuttuu tunkkaiseksi ja siellä oleskelu ei ole miellyttävää, saati erikoisen terveellistä. Tämän vuoksi asuntojen ilmanvaihdon perusperiaatteiden tunteminen on asukkaille ensiarvoisen tärkeää.

Ne asunnot, joissa on koneellinen ilmanvaihto, ilmanvaihtokonetta ei saa koskaan pysyvästi pysäyttää. Ei edes talvella, vaikka ulkona olisi paukkuva pakkanen. Tällöinkin kone on pidettävä päällä. Pienimmällä teholla se ei juuri sähköä kuluta, mutta varmistaa kuitenkin sen, että huoneilma vaihtuu, ainakin minimitarpeen verran.
Edelleen, jos paukkuvalla pakkasella pysäyttää koneen vaikkapa viikoksi ja sen jälkeen käynnistää sen niin on vaarana, että koneen siipilaitteet tms. osat rikkoontuvat. On tapauksia, joissa asukas on saattanut joutua korvaamaan tällaisen koska vanhinko on tavallaan tahallaan aiheutettu. Talvellakin, vaikka asukas lähtisi kotoa vaikka viikoksi, kone on aina syytä jättää päälle pienimmälle teholle.

Suodattimet

Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa on suodattimet koneen sisällä. Niiden vaihtaminen kuuluu pääsääntöisesti kiinteistön omistajalle ja ne vaihdetaan yleensä 1-2 kertaa vuodessa.

Koneissa on suodattimet yleensä myös liesituulettimien yhteydessä. Niiden vaihtaminen ja huoltaminen asumisaikana kuuluu asukkaalle. Ne on myös vaihdettava tai puhdistettava määräajoin, vähintään kerran vuodessa. Jos perheessä harrastetaan runsaasti esim. ruoanlaittoa liedellä niin niiden huolto- tai puhdistusväli on huomattavasti lyhyempi. Tällöin suodattimet on syytä tarkistaa jopa kerran kuukaudessa.
Jos liesituulettimen yhteydessä oleva suodatin on kovin rasvainen niin sitä kautta palovaaran riski ilmanvaihtokanavien kautta saattaa moninkertaistua.

Venttiilit

Osa asukkaista tuntee silloin tällöin, että ilmanvaihto lisää vedon tunnetta asunnossa ja tämän vuoksi sulkee ilmanvaihtoventtiileitä, jotka yleensä sijaitsevat katoissa. Tämä on ehdottomasti kielletty! Venttiilit sulkemalla ilmanvaihto ei toimi ja kanaaleihin saattaa kerääntyä kosteutta tai sellaisia epäpuhtauksia, joiden terveydellinen vaara voi olla arvaamaton. Venttiilit on sen vuoksi pidettävä aina avoinna, siten että ilmavirta pääsee kulkemaan niiden läpi. Yleensä venttiilien säätö tehdään ilmanvaihdon rakentamisen yhteydessä, jonka vuoksi asukkaan ei ole syytä muutella venttiilien säätöjä.

Kaiken kaikkiaan asuntojen ilmastointijärjestelmä on rakennettu asukkaita varten, ja siksi, että asunnoissa olisi sekä terveellistä että miellyttävää asua. Sulkemalla ilmanvaihdon, sammuttamalla sen tai sulkemalla venttiileitä, asukas saattaa aiheuttaa sekä itselleen että kiinteistölle vakavia vaurioita. Se säästö, minkä asukas saattaa saada sähkölaskussaan ilmastoinnin sulkemalla, saattaa kertautua monikertaiseksi kuluksi ja harmiksi, yleisimmin hengityselinsairauksina tai muina ongelmina.

Jos Sinulla on kysyttävää asuntosi ilmanvaihdosta, älä epäröi kysyä! Kiinteistöyhtiöllä on käytettävissään ammattilaiset sitä varten, joten myös neuvoja ja ohjeita on aina saatavissa.

Webbiriihi