Asumisopas

Sivustokartta

Tervetuloa Lapinlahden Kaskihovin asukkaaksi

Tämä lyhyt asumisen katsaus on rakennettu palvelemaan Sinua asukkaana; se kertoo yhtä lailla oikeuksistasi asukkaana kuin myös velvollisuuksistasi asukkaana, antaen samalla mm. perustietoja siitä, kuinka asuntoa tulee kohdella, huoltaa ja käyttää. Jos asumiseesi liittyen Sinulle on epäselvää esim. se, mitä saat, tai mitä et saa tehdä, älä koskaan epäröi kysyä. Toimistossa me olemme Sinua varten.

Kun Sinut on hyväksytty asukkaaksi, ennen muuttoasi tehdään aina asunnosta vuokrasopimus. Sen jälkeen huolehdithan, että otat laajan kotivakuutuksen vastuuvakuutuksella ja lisäksi;

 • Teet muuttoilmoituksen postiin ja väestörekisteriin.
 • Teet sähkösopimuksen jos asunto on sähkölämmitteinen tai sopimusta vaaditaan.
 • Ilmoitat uuden osoitteesi tarpeellisille tahoille (pankit, vakuutusyhtiö, lehdet, ystävät jne.).

Muuttosi yhteydessä muista hankkia asuntoosi palovaroitin; sen hankkiminen kuuluu aina asukkaalle itselleen.

Asunnossa tulee olla yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 asuinneliötä kohden, eli esim. kolmioissa pitää aina olla vähintään kaksi palovaroitinta.

Vuokrasopimus

Vuokrasopimuksesi antaa Sinulle oikeuksia, mm. hallita asuntoa omana kotinasi. Vuokranantaja ei yleensä puutu asumiseesi asumisaikana, ellei se ole välttämätöntä. Tämä koskee esim. huoneistossa ilmenneitä vikoja, vaurioita tms, ja samoin, jos asumisesi aiheuttaa haittaa tai häiriöitä tai haittaa muille asukkaille.
Sopimuksesi myös velvoittaa Sinua - mm. vuokranmaksu tulee suorittaa ajallaan, samoin asunnossa ilmenneistä vioista sekä puutteista tulee aina ilmoittaa välittömästi kun sellaisia havaitaan. Korostuneesti tämä koskee vesivaurioita, pienestäkin vuodosta on aina heti ilmoitettava.

Lapinlahden Kaskihovi Oy käyttää AHVL:n mukaisia ehtoja vuokrasopimuksissaan. Verkosta löydät lisätietoja hakusanalla AHVL (asuinhuonevuokralaki).

Asunnon huolto ja kohtelu

Asunnon riittävän siivouksen ja kunnossapidon merkitys. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä enemmän laiminlyöt asunnon säännönmukaista siivousta ja kunnossapitoa, sitä todennäköisemmin muuttaessasi asunnosta pois tulee ilmenemään vaikeuksia, joista koituvat kustannukset saattavat olla hyvinkin merkittäviä. Sen vuoksi viikoittainen siivous ja määräajoin tehtävät muut siivoukset ja kunnossapito ovat ensiarvoisen tärkeitä: Niiden laiminlyönti on kallista asumista. Erityisasemassa ovat asunnon ns. kalliit huonetilat: etenkin keittiö sekä asunnon märkätilat, kylpyhuone, sauna, WC.

Vuokralaisen huolehdittavia asioita;
 • lamppujen ja loisteputkien sytyttimineen vaihto
 • jääkaapin ja uunin lamppujen vaihto
 • palovaroittimen pariston vaihto
 • ikkunoiden pesu
 • jääkaapin ja pakastimen sulatus ja puhdistaminen
 • uunin ja lieden puhtaanapito
 • poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistaminen
 • kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistaminen
Vuokralaisen korvattavia;
 • lemmikkieläinten aiheuttamat purema- tai kynnenjäljet asunnon pinnoilla (esimerkiksi kissan repimät tapetit) tai eritteiden aiheuttamat jäljet ja hajuhaitat
 • keittiön työtasojen käyttäminen leikkuualustana, työtason leikkuuviillot
 • WC-istuimen käyttäminen korokkeena siten, että sen päällä seisotaan
 • Seinä- ja kattopinnoitteiden suuret reiät
 • Sotketut tai revityt maali- ja tapettipinnat
 • Lattiapinnoitteiden polttojäljet
 • Parkettilattian pilaaminen liialla vedellä tai väärillä pesuaineilla
 • Virheellisestä tai kovakouraisesta käyttämisestä johtuva laitteiden rikkoutuminen
 • Jääkaapin sulattamisen laiminlyönnistä aiheutuvat kosteusvahingot
 • Esineiden siirtämisen, pudottamisen tai nostamisen takia rikkoutuneet lattiapäällysteet

Keittiössä

 • Huolehdi lieden, jääkaapin ja muiden kojeiden säännöllisestä puhtaanapidosta. Myös lieden levyt, uuni, ja uunipellit kannattaa pitää puhtaina, jottet joutuisi korvaamaan niiden puhdistusta tai uusimista pois muuttaessasi. Liesi tulee myös aika ajoin vetää ulos tilastaan, ja puhdistaa sen taustat. Samoin liesituuletin sekä sen suodatin tulee pitää puhtaina, ja suodatin vaihtaa tarvittaessa. Vaihto kuuluu asukkaan kuluihin.
 • Jääkaappi/jääviileäkaappi on myös aika ajoin vedettävä ulos, ja sen tausta imuroitava varovasti. Pöly tukkii poistoputken, ja vesi saattaa valua esim. lattialle. Jääkaapin sisusta tulee pitää aina puhtaana, ja jos sinne muodostuu jäätä, esim. pakastinlokeron ympärille, se tulee sulattaa säännöllisesti.
 • Vähäisetkin vesivuodot, hanojen "tiputtaminen", hajulukon vuotaminen, tms tulee ilmoittaa aina välittömästi kun sellainen havaitaan. Hajulukko on avattava ja puhdistettava jos veden poistuminen altaasta alkaa selvästi hidastua, eli poistoputkisto on osittain tukossa. Apua tähän saat myös aukenemista helpottavista liuotteista joita saat normaaleista päivittäistavaraliikkeistä.

Kylpyhuone, sauna

Asuntojen kylpyhuoneissa suihkussa käynnit aikaansaavat laattapinnoille jatkuvaa rasitusta: shampoot, saippuat yms. aineet tummuttavat herkästi varsinkin kaakeleiden saumoja, ja jos näitä ei säännöllisesti puhdisteta, ne mustuvat ja niissä alkaa kasvaa jopa sientä, puhumattakaan siitä kuinka epämiellyttävän näköisiksi ne muuttuvat. Muista näiden tilojen säännöllinen pesu ja puhdistus, se vähentää runsaasti aikaa ja vaivaa kun aikanaan muutat kenties asunnostasi pois.

Seinälaatoitus, samoin kuin lattiat tulee puhdistaa ja pestä huolella vähintään 3-4 kertaan vuodessa. Jos asunnossasi on huoneistokohtainen sauna, lauteilla kannattaa aina käyttää joko pyyhettä tai peflettiä. Lauteet tulee pestä vähintään 2-3 kertaa vuodessa. Taloyhtiöiden yhteisissä saunoissa niiden puhtaanpidosta huolehtii kiinteistönhuoltoyhtiö. Niissä peflettien käyttäminen on aina pakollista, ja yhtiö vastaa peflettien saatavuudesta saunatiloissa.

Jos märkätiloissa on lattialämmitys, se on pidettävä aina päällä, sitä ei saa sammuttaa, EI edes kesällä. Todettakoon, että lattialämmityksen päällä olon laiminlyönneistä asukas saattaa joutua korvausvastuuseen, mikäli märkätilat vaurioituvat liiallisen kosteuden seurauksena eikä tilat pääse riittävästi kuivumaan.

Pieneläjät

Aika ajoin varsinkin asuntojen kylpyhuoneisiin saattaa ilmestyä epämiellyttävän näköisiä kiitäjiä, jotka yleensä pakenevat piiloon kun sinne tekee valot. Ne ovat sokeritoukkia, joita elää paikkakunnan viemäriverkostossa. Niihin tehoaa kloriitti. Sitä on saatavissa aivan tavanomaisista päivittäistavaraliikkeistä, ja se on varsin edullista. Sitä asetetaan kaikkiin viemäriin liittyvien putkien hajulukkoihin (lattiakaivot, wc-lavuaari, keittiön lavuaari), ja annetaan vaikuttaa yhden yön. Yleensä ne häviävät tällä toimenpiteellä. Jos naapurissasi on sama ongelma, kloriittia kannattaa käyttää yhtäaikaisesti mahdollisimman monen ympärilläsi olevan asunnon (naapurin) kanssa.

Toinen kiusallinen kutsumaton vieras on muurahainen. Yleensä niitä tunkeutuu asuntoihin keväisin, maan alettua lämmetä. Niihin tehoaa esim. kaupasta saatavat muurahaismyrkyt (kasetit), mutta toisena keinona voi kokeilla tätä: jos jääkaapistasi löytyy esim. hillopurkki, mitä tahansa imelää hilloa, marmeladia tms, annostat sitä hieman lautaselle ja sekoitat siihen tarvittaessa hieman vettä; saat siitä hyytelömäisen tahnan. Muutamana yönä tämä "ansalautanen" asetetaan paikkaan josta havaitset muurahaisten tulevan sisään, niin tällä yksinkertaisella keinolla saatat päästä muurahaisista eroon hyvin vaivattomasti ja jopa erittäin edullisesti. Muurahaiset ovat luonnossa eläviä pienläjiä, joita aina on maaperässä; sillä ei ole merkitystä, onko talo uusi vai vanha, ne tunkeutuvat yhtä lailla kaikenlaisiin kiinteistöihin, myös kerrostaloihin.

Jos alue, mistä pieneläimet tunkeutuvat sisään asuntoon, on selvä ja näkyvästi havaittavissa, niin erittäin käyttökelpoinen keino hävittää kutsumattomat pieneläjät on imuroida ne pölyimurilla, jolloin esim. koko pesä voidaan käytännössä hävittää pois. Tämä kestää yleensä vähintään viikon eli päivittäin muutaman kerran imaisemalla "muurahaisarmeija" tms. imuriin ne häviävät, eikä aikaa tähän kulu kuin korkeintaan muutama minuutti kerrallaan. Tämä on myös hygienisin tapa, koska tällä menetelmällä myrkyt tms. eivät leviä muurahaisten mukana ympäri asuntoa. Yleensä alussa pitää imuria käyttää tiheämmin, mutta pikku hiljaa hyönteiset vähenevät ja vähenevät ja lopulta nämä kiusalliset, mutta tosin varsin vaarattomat pieneläimet häviävät kokonaan.

Piha-alueet ja trampoliinit

Lapinlahden KASKIHOVI Oy:n asuntokannasta neljä viidesosaa on pientaloissa, siis rivi- tai paritaloissa. Kerrostaloissa kaikki ympäristöt, nurmikot, pihat jms. alueet hoidetaan keskitetysti kiinteistönhuollon toimesta. Rivi- ja paritaloissa yleiset alueet, kuten yleensä esim. keskuspihat, hoidetaan kiinteistönhuollon toimesta. Asukkaan hoidettavaksi ja kunnossapidettäväksi jää aina asunnon sisäpiha sekä asunnon edusta. Rakennuksen kivijalan viereen ei saa istuttaa kasveja, koska talonrakenteet joutuvat vaaraan ja se lisää kosteusvaurion riskiä. Tätä varten taloissa on nurmikoiden hoitoa varten välineet (leikkurit), lumikolat ja -lapiot jms. välineet. Muista, että oman piha-alueesi laiminlyönti näkyy kauas, eikä ainakaan lisää talon muuta asumisviihtyisyyttä. Viralliset liputukset hoitaa Vintrem Ky.

Trampoliineja ei saa laittaa taloyhtiöiden yhteisille piha-alueille leikkipaikkojen ulkopuolellekaan.

Ainoastaan mikäli piha on rajattu ja sen voidaan katsoa olevan ainoastaan osakkaan yksinomaisessa käytössä, saadaan trampoliini luvatta sijoittaa omalle pihalle. Oman pihan täytyy olla aidattu, muutoin se katsotaan taloyhtiön pihaksi. Jos joku loukkaa itsensä tällaisella aitaamattomalla pihalla olevalla trampoliinilla, oikeudessa vastuun voidaan katsoa olevan taloyhtiöllä, ohjeistaa Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.

Ajoneuvot

Ajoneuvojen paikat on merkitty taloissa, ajoneuvot ohjataan aina pysäköintialueille. Asuntojen edessä autoja ei ole lupa pitää. Esim. hälytysajoneuvolle on aina taattava pääsy asuntojen välittömään läheisyyteen. Talvisin lumenhoitoa varten ajoväylät on pidettävä vapaina.

Varastot

Sekä yhteiset että omat varastot tulee pitää siisteinä, eikä esim. romuvarastoina. Joskus asukas jättää sinne vanhoja televisioita, auton akkuja, renkaita, vanhoja ja rikkoontuneita huonekaluja. Kun näiden omistaja tiedetään, niiden poiskuljettamisesta tai huolehtimisesta saattaa koitua asukkaalle mittavakin lasku.
Ongelmajätteille (akut, tv, jms.) on vastaanottopiste Suoniementiellä jätevesipuhdistamon yhteydessä, piste on avoinna maanantaisin klo 9-12 ja torstaisin klo 15-18.

Avain hukassa?

Mikäli unohdat avaimesi sisälle, pääset aina asuntoosi ottamalla yhteyttä päivystysnumeroon 044-4918621. Asukkaalta veloitetaan avausmaksua arkisin 30 € (sisältäen alv 24%) sekä klo 16-7 ja viikonloppuisin 60 € (sisältäen alv 24%). Jos Sinulta katoaa asunnon avaimia, muista ilmoittaa siitä asuntotoimistoon. Vuokrasopimusta tehtäessä asukkaalle luovutetaan aina kolme avainta, ellei erikseen ole siitä jotain muuta sovittu. Mikäli asukas kadottaa avaimiaan huolimattomuuttaan, tai luovuttaa niitä ystävilleen, asunnon lukko sarjoitetaan muuton yhteydessä asukkaan kustannuksella. Sarjoitus on varsin arvokasta (ks. irtisanomista koskevat ohjeet).

Lemmikkieläimet

Asukkaan tulee huolehtia lemmikkieläimistään. Vuokralaisella on vastuu lemmikkieläimen aiheuttamista vahingoista täysimääräisesti. Mikäli esim. koira jää säännönmukaisesti päiviksi asuntoon yksin ja aiheuttaa haukunnallaan tai ulinallaan haittaa muille asukkaille, niissä tapauksissa meidän on puututtava asiaan. Se on järjestyssääntö rikkomus. Samoin asukas vastaa aina siitä, jos lemmikkieläimet aiheuttavat asunnolle tai sen ympäristölle haittaa. Muista myös järjestyssäännöt: niiden mukaan koira tai kissa on pidettävä kytkettynä taajama alueella. 

Osaan asunnoista ei saa tuoda kotieläimiä lainkaan, vaan kyseiset asunnot ovat ns. allergiavapaita.

Asunnon vaihtaminen

Asukkaille saattaa vuosien varrella tulla tarvetta asunnon vaihtoon, vaikkapa perhe suurenee tai pienenee, lapset lähtevät maailmalle jne. Pyrimme tekemään asunnon vaihdon tarvittaessa mahdollisimman helpoksi. Täytä kuitenkin aina asuntohakemus, mikäli haluat vaihtaa asuntoa. Jos Sinulla on tiedossasi joku, joka haluaa vaihtaa kanssasi asuntoa, silloin asunnon vaihto yleensä on kaikkein yksinkertaisinta.

Jätteiden lajittelu

Useimmissa taloissa on olemassa jätteidenlajittelu, ainakin paperille, sekajätteelle ja biojätteelle on olemassa omat säiliöt. Lajittelua tulee myös noudattaa, sillä se säästää kaikkien asukkaiden kulua. Muille jätteille (paristot, metalli, lasi jne) on useita lajittelupisteitä taajama-alueella. Lisätietoja niistä saat toimistostamme, tai myös Lapinlahden kunnan teknisestä toimistosta, ympäristösihteeri Helena Tukiaiselta p.040 488 3753.

HÄTÄNUMERO 112

Mikäli Sinulla tai läheisilläsi on hätä, sairaskohtaus, vakava vahinko, tai vaikkapa naapuriasunnossa alkaa tappelu, voit soittaa hätänumeroon 112. Muista toimia niiden ohjeiden mukaan mitä hätäkeskuksesta Sinulle annetaan.

Palovaroittimista

Vuoden 2010 alusta lukien astui voimaan palo- ja pelastustoimen lainmuutos, jossa vaaditaan yksi palovaroitin huoneiston jokaista alkavaa 60 m² kohden! Jos asunnossa on pinta-alaa yksikin neliö yli 60 m² niin asuntoon vaaditaan kaksi varoitinta. Palovaroittimen hankinta on aina asukkaiden itsensä vastuulla, ellei talossa ole keskitettyä varoitinjärjestelmää.

Muuta

Toivomme että viihtyisit mahdollisimman hyvin asunnossa josta olemme tehneet sopimuksen kanssasi. Jos Sinulle tulee ylivoimaisia vaikeuksia, esim. taloutesi romahtaa vahingon, sairauden, työttömyyden tms. seurauksena, ota meihin aina yhteyttä: pahinta on se jos jätät huolehtimatta esim vuokran maksusta tai muulla tavoin laiminlyöt asioidesi hoidon.
Jos vuokranmaksu tai muut laskut alkavat rästiytyä, toimi ensin näin:

 • Tarkista onko Sinulla oikeus asumistuen saamiseen, sen saat selville KELAn toimistosta (Lapinlahdella os. Asematie 8). Mahdollisen asumistuen voit myös itse laskea, verkkosivulla www.kela.fi on asumistukilaskuri; syöttämällä sinne tietosi tuloista, asunnosta jms., laskuri laskee automaattisesti mahdollisuutesi tuen saamiseen.
 • Selvitä sosiaalitoimelta tai KELAlta mahdollisuutesi saada toimeentulotukea.
 • Ota viipymättä yhteys KASKIHOVI Oy:n vuokranvalvontaan, 040 488 3822, samalla Sinulle selvitetään ja neuvotaan kuinka toimia tilanteessasi.

Muista että vuokrasaatavat johtavat aina jossain vaiheessa erilaisiin perintätoimenpiteisiin. Mikäli päästät asiat niin pitkälle, että joudumme hakemaan Sinulle häätöä, mahdollisuutesi saada uudelleen asuntoa Lapinlahden KASKIHOVI OY:ltä heikkenevät käytännössä olemattomiin. Oikeuden päätös (maksamattomista vuokrista) johtaa myös merkinnän tekemiseen luottotietoihisi; tämä vaikeuttaa tämän jälkeen monia asioita arkisessa asumisessa, lainan saannista aina matkapuhelinliittymän hankkimiseen saakka.

Sivun alkuun

Webbiriihi